Choroba refluksowa Choroba refluksowa (GERD) przełyku jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Ocenia się, że w krajach wysoko rozwiniętych choroba refluksowa występuje u około 1/5 dorosłych. Najczęściej chorują ludzie pomiędzy 45 i 65 rokiem życia. Chorobą refluksową przełyku określa się stan, w którym cofanie się soku żołądkowego do przełyku powoduje wystąpienie zmian zapalnych w jego końcowym odcinku lub powstanie dolegliwości w znacznym stopniu upośledzających jakość życia chorego. Z praktycznego punktu widzenia o upośledzeniu jakości życia pozwalającym na rozpoznanie choroby refluksyjnej mówimy, gdy objawy związane z refluksem występują przynajmniej raz w tygodniu. Jeśli występują tylko dokuczliwe objawy wtedy mówimy o chorobie refluksowej bez zmian w endoskopii (nienadżerkowa choroba refluksyjna), natomiast jeżeli w badaniu endoskopowym stwierdza się obecność ubytków błony śluzowej wtedy mówi się o refluksowym (nadżerkowym) zapaleniu przełyku. Najczęstsze objawy choroby refluksowej dzielimy na: przełykowe, takie jak: zgaga (to uczucie palenia lub pieczenia zlokalizowanego za mostkiem, które może promieniować aż do szyi i gardła; zgaga pojawia się najczęściej 2-3 godziny po posiłku zwłaszcza przy schylaniu się lub przy przyjęciu pozycji leżącej; zarzucanie kwaśnej treści, czyli odczucie cofania się pokarmu z żołądka do ust, z pozostawieniem kwaśnego lub gorzkiego smaku; zaburzenia połykania, czyli utrudnione lub bolesne połykanie; poza-przełykowe, takie jak: objawy płucne, powstają przy dostaniu się treści refluksowej do dróg oddechowych lub w wyniku odruchów nerwowych (należą do nich: przewlekły kaszel, zapalenie oskrzeli, astma, zapalenie płuc, bóle gardła, chrypka, zapalenie krtani, ucha i zatok, nadżerki szkliwa zębów i zapalenie dziąseł. Czytaj więcej: Choroba refluksowa
Zapraszamy do gabinetu dietetycznego Centrum Leczenia Chorób Cywilizacyjnych przy NZOZ „ Zdrowie" s.c. w Janowie Lubelskim zaprasza do GABINETU DIETETYCZNEGO prowadzonego przez panią dietetyk mgrAleksandrę Skorupską. W ofercie zalecenia żywieniowe i diety: Dla osób z problemem nadwagi i otyłości (mających kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt kilogramów do zrzucenia, które właśnie podjęły decyzję o odchudzaniu lub też od dawna stosują różne diety, nieprzynoszące oczekiwanych rezultatów). Dla osób z problemami zdrowotnymi, w przypadku których właściwa dieta jest koniecznym elementem leczenia (m.in.: cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby układu pokarmowego. Dla osób z niedowagą, niedoborami składników odżywczych. Dla kobiet w ciąży i karmiących. Dla osób chcących sprawdzić czy odżywiają się prawidłowo. Dla dzieci, młodzieży, dorosłych, osób starszych, wszystkich, którym kwestia zadbania o swoje zdrowie, samopoczucie i wygląd nie jest obojętna. Każda osoba traktowana jest indywidualnie. Program żywieniowy i edukacja dopasowana jest do "wagi" i rodzaju problemu. W zależności od potrzeb są to: odpowiednio przeprowadzona porada, dokładnie sprecyzowana dieta czy też ogólny jej zarys. Postępowanie jest kwestią wyboru tego, co jest dla danej osoby najłatwiejsze i będzie przynosić najlepsze rezultaty. Opracowywane porady i diety oparte są na zasadach promowanych przez Światową Organizację Zdrowia i Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Czytaj więcej: Zapraszamy do gabinetu dietetycznego