NZOZ Zdrowie s. c.
 ul. Jana Pawła II 5, 23-300 Janów Lubelski
  fb logo

gastroskopiaGastroskopia jest badaniem, które polega na wprowadzeniu specjalnego wziernika (gastroskopu) przez jamę ustną do przełyku, a następnie do żołądka i dalej do dwunastnicy. Celem zabiegu jest optyczna ocena śluzówki tej części przewodu pokarmowego oraz jeśli istnieje potrzeba -pobranie wycinków do badania mikroskopowego ze znalezionych tam zmian. W wypadku krwawienia z tej części przewodu pokarmowego wykonuje się próbę endoskopowego opanowania krwawienia. W przypadku znalezienia polipów, może się okazać koniecznym ich usunięcie za pomocą pętli diatermicznej. W trakcie gastroskopii istnieje możliwość podania dożylnych środków uspokajających i/lub przeciwbólowych.

Dobre przygotowanie jest warunkiem koniecznym przeprowadzenia w pełni wartościowego badania endoskopowego. Właściwe przygotowanie umożliwia dokładniejsze i bezpieczniejsze wykonanie badania. Prosimy o uważne przeczytanie i zastosowanie się do zaleceń opisanych w tej ulotce, umożliwi to dobre przygotowanie i zagwarantuje endoskopię wysokiej jakości.

Przed gastroskopią nie powinno się przez 6 godzin jeść i przez 4 godziny pić. W przypadku zaburzeń opróżniania żołądka (np. gastropatia cukrzycowa, inne zaburzenia motoryki) nawet dłużej. Najlepiej żeby ostatnim posiłkiem przed gastroskopią była kolacja w dniu poprzedzającym badanie spożyta przed godziną 20-stą.

Bezpośrednio przed gastroskopią trzeba wyjąć ewentualnie posiadane protezy zębowe, zwrócić uwagę pielęgniarce lub lekarzowi znieczulającemu gardło o ewentualnych uczuleniach lub schorzeniach towarzyszących. Tydzień przed badaniem nie przyjmować leków hamujących krzepnięcie krwi (Acard, Polocard, Polopiryna, Enteric coated, itp.), chyba, że lekarz prowadzący zaleci inaczej. W przypadku cukrzycy lub przyjmowanych leków przeciwkrzepliwych (np. Sintrom, Acenocuamrol, Pradaxa, Xarelto) przygotowanie do gastroskopii należy skonsultować z lekarzem prowadzącym leczenie (który może przejściowo zamienić lek na inny).

Do pobrania: